ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ο «Old school» μπαρμπέρης Θεράπης Κωνσταντίνου μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή

Υπάρχουν πολλά να σου αρέσουν στα πραγματικά μπαρμπέρικα.

Ένα μοναδικό vintage style που έχει αφήσει εποχή.

Οι λακ, τα παλιά περιοδικά, οι αφίσες με ποδοσφαιρικές ομάδες και οι ξεθωριασμένες 80s διαφημίσεις για προϊόντα μαλλιών με μουστακαλήδες,  με μαλλιά πιστολάκι και σέξι γυναίκες στις αφίσες. Μα και φυσικά, οι ίδιοι οι μπαρμπέρηδες που στηρίζουν και αγαπούν την vintage αυτή φιλοσοφία.

Το Online περιοδικό «The Touch» συνάντησε τον νεαρό μπαρμπέρη από την Λευκωσία, Θεράπη Κωνσταντίνου, που συνεχίζει αυτή την παράδοση, των κλασσικών μπαρμπέρηδων.

Γράφει ο Ιωάννης Γερολέμου

«Η διαδικασία ενός classic κοψίματος για εμάς είναι πιο «μαγική»…Οι φίλοι που έρχονται ακολουθούν και σέβονται αυτή μας την ιδεολογία»

Ποια η διαφορά του κομμωτή από τον μπαρμπέρη; Είναι διαφορετική σπουδή;

Μπαρμπέρης είναι αποκλειστικά μόνο για άνδρες αλλά οφείλει να γνωρίζει και γυναικείο κόψιμο μαλλιών, γιατί σίγουρα υπάρχουν και πελάτες με πιο μακριά μαλλιά για να μπορεί να ανταπεξέλθει και σε αυτό. Είναι διαφορετική η σπουδή του μπαρμπέρη από τον κομμωτή αλλά σαφώς και υπάρχουν ορισμένα κοινά που είναι βασισμένα σε γυναικεία κοψίματα.

Πως και αποφάσισες να γίνεις μπαρμπέρης και όχι κομμωτής;

Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του πλάνα και τα δικά του θέλω. Έτσι και επέλεξα να ασχοληθώ με τον τομέα του barbering, γιατί μέσα από αυτό εκφράζω τον πραγματικό μου εαυτό και τον χαρακτήρα μου. Το θεωρώ πιο ενδιαφέρον για εμένα.

Ποιος κερδίζει περισσότερα λεφτά από θέμα δουλειάς; Μπαρμπέρης η κομμωτής;

Καταρχήν δεν είναι θέμα λεφτών και ποιος κερδίζει τα περισσότερα! Εγώ ξέρω όσο περισσότερο αγαπάς αυτό που κάνεις και το δουλεύεις θα ανταμειφθείς. Δεν πρέπει να ξυπνάς και να πηγαίνεις στον χώρο εργασίας σου και να σκέφτεσαι πότε θα σχολάσεις και να σκέφτεσαι μόνο τα λεφτά. Δούλεψε σκληρά, αγάπα αυτό που κάνεις και τα λεφτά θα έρθουν. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ποιος βγάζει τα περισσότερα χρήματα.

Γιατί πιστεύεις ότι έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια τα μπαρμπέρικα στην Κύπρο;

Όσο αφορά αυτό το κομμάτι έχει εξελιχτεί τα τελευταία χρόνια και ίσως επηρέασαν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι έφεραν κοντά νέους να ασχοληθούν με αυτό. Είτε αυτό είναι βίντεο, κουλτούρα, lifestyle, είτε ακόμα κι αυτό που δεν ξέρουν τι θα σπουδάσουν και πάνε για μπαρμπέρηδες, αλλά στο τέλος της μέρας επειδή δεν είναι όλοι για να πετύχουν σε αυτό που κάνουν ίσως αυτό είναι που «χαλάει» το επάγγελμα. Και πάλι όμως Respect.

Στον χώρο εργασίας που είσαι προτείνεται κάποιο στυλ στα μαλλιά που είναι μια άλλης εποχής; Αυτό όμως είναι «σωστό»; Με την έννοια πως είναι όλοι ίδιοι.

Στον χώρο όπου εργάζομαι η ομάδα επέλεξε να ακολουθήσει μια εποχή κουρεμάτων τα οποία είναι τα classic-oldschool. Αυτά τα κουρέματα για εμάς βρίσκουν νόημα και χαρακτήρα σε κάθε φίλο που έρχεται για να κουρευτεί . Επίσης η διαδικασία ενός classic κοψίματος για εμάς είναι πιο «μαγική» από ένα συνηθισμένο κόψιμο. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Το κάνουμε γιατί το αγαπάμε. Οι φίλοι που έρχονται ακολουθούν και σέβονται αυτή μας την ιδεολογία.


Τι θα συμβούλευες νεαρά άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα;

Να είναι σίγουροι για τις αποφάσεις τους και να τα δώσουν όλα από τον πρώτο καιρό, να αγαπούν αυτό που θα κάνουν, να νιώθουν ευτυχείς με το αυτό «hobby» και συνεχώς να μαθαίνουν. Έτσι πορεύομαι και εγώ.

Μια συμβουλή που θα έδινες στους άντρες για ένα πιο υγιεινό τρίχωμα στα μαλλιά;

Αυτό που θέλω να εισηγηθώ είναι να σταματήσουν το καθημερινό λούσιμο μαλλιών και να προμηθευτούν επαγγελματικά προϊόντα για την καλύτερη ανάπτυξη και προστασία της τρίχας.

Ποιο λουκ είναι τώρα στην τάση της μόδας τον αντρών;

Όπως σου ανέφερα και πιο πάνω έχουμε την δικιά μας ιδεολογία! Άρα δεν ασχολούμαστε με το είναι στην μόδα και τι όχι.

Ποιος είναι ο ΤΟΠ μπαρμπέρης στον κόσμο που θα θαυμάζεις;

Από τον κάθε μπαρμπέρη μπορείς να μάθεις και κάτι. Αλλά αποκλειστικά για εμένα αυτός που θαυμάζω και εκτιμώ για αυτά που έκανε μέχρι τώρα είναι ο «Bloody Butcher».

Κλείνοντας την κουβέντα μας σε πιο μπαρμπέρικο εργάζεσαι τώρα αν θέλει κάποιος για να σε βρει;

Δουλεύω στο «The Dalton brother barbershop» που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 38Α και στο instagram (therapis_konstantinou) μου φυσικά (γέλια)