ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η ελληνική τυρόπιτα της Αθηνάς Κωνσταντίνου που βρέθηκε ανάμεσα στις τρεις καλύτερες φωτογραφίες του κόσμου! (video/photos)

Η food stylist & food photographer από τη Λευκωσία, διακρίθηκε στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Pink Lady Food Photography Competition 2017» στην κατηγορία BBC Fresh Talent Awards!

Η Αθηνά Κωνσταντίνου είναι το τρανό παράδειγμα ότι ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε στην άκρη τα όνειρά μας, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουμε στο δρόμο μας. Μια ελληνική τυρόπιτα, ήταν αρκετή για να κατατάξει την Αθηνά Κωνσταντίνου, ανάμεσα στους 3 καλύτερους φωτογράφους φαγητών του κόσμου και το The Touch, είχε την περιέργεια να μάθει τα πάντα γι’ αυτή τη… νόστιμη ιστορία της επιτυχημένης food stylist & food photographer από τη Λευκωσία.

Από τον Κλεάνθη Κλεάνθους

Έχει σπουδάσει Interior Design και λατρεύει να ζωγραφίζει σε καμβά. «Οπότε οι καλλιτεχνικές ανησυχίες υπήρχαν ανέκαθεν μέσα μου. Έζησα στην Αθήνα και στο Λονδίνο για πάρα πολλά χρόνια. Όταν ήρθα πίσω στην Κύπρο, ήμουν σε λίγο πεσμένη ψυχολογικά, έτσι ξεκίνησα να μαγειρεύω και να δημιουργώ μέσα στην κουζίνα. Δεν ήθελα όμως να είμαι απλά μια νοικοκυρά… σε απόγνωση, που περνά το χρόνο της μέσα στην κουζίνα, ήθελα να το προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα. Έτσι άρχισα να ψάχνομαι πάνω στο θέμα της φωτογραφίας. Ξεκίνησα να μελετώ food photography στο διαδίκτυο και να μαθαίνω καινούργια πράγματα και τεχνικές. Είμαι εντελώς αυτοδίδακτη και τελειομανής. Φύσει ανήσυχο πνεύμα».

Η μαγειρική είναι κάτι που την χαλαρώνει και που την κάνει να ξεπερνά τα καλλιτεχνικά της όρια, εξ ου και πριν από μερικά χρόνια δημιούργησε το blog, Cinnamon Spice by Athena Constantinou. «Εκεί θα βρείτε συγκεντρωμένη όλη τη δουλειά μου. Μαγειρεύω, κάνω food styling και μετά φωτογραφίζω. Φωτογραφίζω τα δικά μου φαγητά και συνεργάζομαι επιλεκτικά και με κάποιους πελάτες. Είναι μια καθαρά δημιουργική διαδικασία, που μου προσφέρει πολλή χαρά και ικανοποίηση».

Στον διαγωνισμό Pink Lady Food Photography Competition συμμετείχε για πρώτη φορά το 2016, όπου βρέθηκε στους ημιτελικούς. Φέτος, έφτασε στις τρεις καλύτερες φωτογραφίες του κόσμου! «Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τα BBC Studios και το BBC Good Food για την μοναδική τιμή να με συγκαταλέξουν ανάμεσα στους τρεις καλύτερους φωτογράφους φαγητών στον κόσμο, στην κατηγορία BBC Fresh Talent Awards, μέσα από τον παγκόσμιο διαγωνισμό της Pink Lady Food Photography Competition 2017».

Την τιμητική αυτή διάκριση απέσπασε για τη φωτογράφιση μιας ελληνικής τυρόπιτας, στο πλαίσιο του προγεύματος. «Ήθελα να στείλω κάτι που να αντιπροσωπεύει την Ελλάδα και την Κύπρο, το λάδι, το φύλλο, τη φέτα. Πιστεύω στα προϊόντα μας και είμαι περήφανη για τις ρίζες μου. Για να καταλάβεις, κάθε μέρα, επί δύο εβδομάδες, ξυπνούσα και έψηνα μία τυρόπιτα, διαφορετική κάθε φορά. Στον διαγωνισμό έπρεπε να στείλεις 5 φωτογραφίες που να δείχνουν την εξέλιξη και τη διαδικασία παρασκευής του προγεύματος».

Βρισκόταν στην Αθήνα όταν έμαθε τα καλά νέα. «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τη χαρά μου, ειδικά επειδή είμαι αυτοδίδακτη. Και θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους: η μόρφωση δεν έχει ηλικία και όταν πιστεύεις στον εαυτό σου, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά σου. Πρέπει να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας για να πετύχουμε».

Η Αθηνά μάλιστα δέχτηκε πρόσκληση για να παρευρεθεί στο Λονδίνο για να μιλήσει για την επιτυχία της, στον Creative Director του BBC. «Στην συνέντευξή μου, που έδωσα στα BBC Studios και BBC Good Food στο Λονδίνου, μίλησα ανάμεσα σε άλλα για τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα μας, την Κύπρο και την Ελλάδα μας και τις παραδόσεις που έχουμε στο φαγητό, το food photography & styling και για την ελληνική τυροπιτά που έφτασε στις τρεις καλύτερες φωτογραφίες του κόσμου. Σαν Ελληνοκύπρια, ένιωσα περήφανη που έφτασα μέχρι εκεί και που είχα την ευκαιρία να μιλήσω σε ένα παγκόσμιο επίπεδο για τις πατρίδες μου, τόσο για την Κύπρο όσο και την Ελλάδα και εύχομαι να έβαλα έστω και ένα λιθαράκι στο να αναδείξω το food styling και food photography σε ένα παγκόσμιο επίπεδο, παντρεύοντας την παράδοση μας με τις ‘τάσεις’ του σήμερα».

Όσο για το μέλλον, η Αθηνά Κωνσταντίνου ετοιμάζει καινούργια και όμορφα πράγματα μέσα από το blog της. Μέσα στα σχέδιά της είναι να δημιουργήσει το δικό της στούντιο, να φτιάξει online store με μοναδικά food styling προϊόντα και να κάνει φιλμάκια που να σχετίζονται αποκλειστικά με τη γεύση.

*Δείτε τη δουλειά της Αθηνάς Κωνσταντίνου στο blog cinnamonspiceblog.com, στο  Facebook και στο Instagram