ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Αποκλειστική συνέντευξη του Άρη Καλημέρη δημιουργού του τραγουδιού της Ελλάδας στη Eurovision

«Πάνω απ όλα να ξέρετε ότι κερδίζει το συναίσθημα που βγάζει το τραγούδι και όχι η γλώσσα που έχει γραφτεί…»

Η Γιάννα Τερζή με το τραγούδι «Όνειρό μου» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 63ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαχθεί στη Λισαβόνα για φέτος.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη ενός από τους δημιουργούς του τραγουδιού «Όνειρό μου» μας αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό.

Ο Άρης Καλημέρης λοιπόν μας μιλά για το δικό του όνειρο της Eurovision, τη σκηνική παρουσία του τραγουδιού στη Λισαβόνα αλλά για την Ελένη Φουρέιρα.

 

Συνέντευξη: Ιωάννης Γερολέμου

-Ποια η έμπνευση πίσω από τους στίχους;

Η έμπνευση οφείλεται στο γεγονός ότι πέρασα σχεδόν τη μισή μου ζωή εκτός Ελλάδος. Αυτό με έκανε να τη νοσταλγώ και να μου λείπει πολύ.

Όταν ετοιμάσαμε το κομμάτι και ήρθε η σειρά του στίχου πρότεινα στα παιδιά να γράψουμε για αυτά τα πράγματα που ένιωθα για τη χώρα μου.

Μη ξεχνάς ότι και η Γιάννα έζησε 10 περίπου χρόνια στην Αμερική οπότε μας βγήκε αμέσως ο στίχος αφού είχαμε τα ίδια συναισθήματα.

– Ξεκίνησε από εσένα ή από όλους που δημιουργήσατε το κομμάτι;

Μπορώ να πω ότι εγώ ευθύνομαι γι αυτήν την ιδέα, να πάμε στη Eurovision. Ήταν ένα από τα όνειρα μου να εκπροσωπήσω τη χώρα μου αλλά και των παιδιών. Το κομμάτι βέβαια είναι μια συνεργασία όλων. Κάθε φορά που κάναμε στούντιο ήμασταν όλοι μαζί .

Άλλωστε οι μεγαλύτερες επιτυχίες πάντα οφείλονται σε ομαδική δουλειά.

– Το τραγούδι όντως μιλάει για την Ελλάδα;

Φυσικά. Είναι ένας διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Ελλήνων. Όταν τελειώσαμε το κομμάτι και ήρθε η ώρα να γραφτεί ο στίχος πρότεινα όπως προείπα να γράψουμε ένα τραγούδι για την Ελλάδα. Αλλά από μία άλλη οπτική γωνία. Έχουν γραφτεί πολλά τραγούδια για την Ελλάδα αλλά ποτέ δεν έχουμε  ακούσει την άποψη της Ελλάδας, για τους Έλληνες, για τους φόβους της, για το παράπονο που έχει, για τον πόνο που νιώθει. Έτσι στο κουπλέ μιλάει η Ελλάδα και στο ρεφρέν απαντούν οι Έλληνες στη Ελλάδα.

 

– Συμφωνείς ότι στη Eurovision πρέπει να διαγωνίζεται με την εθνική της γλώσσα η κάθε χώρα;

Η Eurovision είναι ένας μουσικός διαγωνισμός. Διαγωνίζεται η μουσική κι ο στίχος. Υπάρχουν τραγούδια που πρέπει και επιβάλλεται η γλώσσα της χώρας ενώ άλλα που δεν ταιριάζει. Πάντα εξαρτάται από το είδος του κομματιού και τον λόγο που γράφτηκε, ακόμα και το μήνυμά του.

Οπότε θα διαφωνήσω και θα πω ότι είναι καλό που η κάθε χώρα μπορεί διαλέξει τη γλώσσα που θέλει γιατί πάνω απ όλα να ξέρετε ότι κερδίζει το συναίσθημα που βγάζει το τραγούδι και όχι η γλώσσα που έχει γραφτεί.

– Πως θα είναι η σκηνική παρουσία της Γιάννας Τερζή στην Eurovision; Έχει ολοκληρωθεί το κόνσεπτ που θα ακολουθηθεί;

Το κόνσεπτ μας είναι σχεδόν έτοιμο. Την Γιάννα θα πλαισιώνουν τέσσερα φωνητικά για τα οποία υπεύθυνη θα είναι η τέλεια, τελεία τέλεια, Βικτώρια Χαλκίτη, ενώ τη σκηνική παρουσία έχει αναλάβει η Chali Jennings.  To τι ακριβώς θα γίνεται πάνω στη σκηνή θα το δούμε όλοι στην Λισαβόνα, απλά το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα παίξουμε πολύ με τα φώτα.

– Για την Κυπριακή συμμετοχή και την Ελένη Φουρέιρα ποια η άποψη σου;

Όταν βγήκε το κομμάτι της Ελένης, πήρα τηλέφωνο τον κολλητό μου το Νίκο από την Κύπρο και του πα ότι επιτέλους η Ελλάδα και η Κύπρος πάμε με κομματάρα φέτος και οι δύο. Αλήθεια. Μου άρεσε πολύ. Μπράβο στην ομάδα του Alex Papakonstantinou. Η Ελένη έχει πολύ καλή σκηνική παρουσία και πιστεύω θα πάει πολύ καλά.

 

 

– Πως νιώθετε όλη η ομάδα που ακούτε πως η Ελλάδα ανεβαίνει συνεχώς στις προτιμήσεις του κόσμου και των στοιχημάτων;

Μεγάλη χαρά γιατί αυτό μας δίνει δύναμη και κουράγιο να μην το βάλουμε κάτω και να ανταπεξέλθουμε σε αυτούς που πιστεύουν σε μας. Φέτος μην ξεχνάμε ότι ήταν η μόνη χρονιά που με το που ανακοινώθηκε το κομμάτι όλοι το λάτρεψαν και δεν είχαμε “φαγωμάρα”.

Πρέπει αν φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του κόσμου, και αυτό μας δίνει πολύ δύναμη.

– Πιστεύεις ότι φέτος είναι η χρονιά της Ελλάδας και της Κύπρου για πολύ ψηλές θέσεις;

Πιστεύω ότι θα πάμε καλά και οι δύο. Είναι δύο κομμάτια όμορφα σε δύο διαφορετικά στυλ, το ένα ποπ dance και το άλλο ethnic ballad.

Η Ελένη με την σκηνική της παρουσίας και τη δυναμικότητα που βγάζει και η Γιάννα με το συναίσθημα της και τη μεγαλοπρέπεια του κομματιού δε θα αφήσουν ασυγκίνητους τους Ευρωπαίους. Μας βλέπω ψηλά και τους δύο φέτος.

 

Εμείς να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην Ελληνική συμμετοχή!