ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Micro: Ο Γρηγόρης Γκρόζος φτιάχνει τους πιο υπέροχους «μικροκόσμους» στη Λεμεσό! (photos)

Ο ταλαντούχος δημιουργός ταξιδεύει το The Touch στο παραμυθένιο (λιλιπούτειο) σύμπαν του!

Αλήθεια, πόση τέχνη μπορεί να χωρέσει μέσα σε ένα τόσο δα μικρό πραγματάκι;

Γράφει ο Κλεάνθης Κλεάνθους 

Τη δουλειά του Γρηγόρη Γκρόζου (ή Gregory Grozos όπως είναι το καλλιτεχνικό του όνομα), την πρωτοείδα πριν από 3 χρόνια, σε μία έκθεση με χειροποίητες δημιουργίες στη Λεμεσό. Η αλήθεια είναι ότι σπάνια εντυπωσιάζομαι από έργα τέχνης, πίνακες και κατασκευές, όμως οι «μικρόκοσμοι» που δημιουργεί, είναι (εξωπραγματικά) όμορφοι.

Χρειάζεται αναντίλεκτα μπόλικο ταλέντο, φαντασία, χρόνος, έρευνα, υπομονή και επιμονή για να μπορέσεις να μεταφέρεις μία ολόκληρη ιστορία, μέσα σε μία τόσο λιλιπούτεια κατασκευή.

Συνάντησα τον Γρηγόρη ένα απόγευμα Τετάρτης, στο κατάστημά του, Micro – Miniature Worlds, που βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς Λεμεσού. Το Micro άνοιξε πριν από 4 χρόνια. « Στο χώρο έχω τις δικές μου δημιουργίες καθώς και εκείνες της συζύγου μου Όλγας. Στο Micro μπορεί κάποιος να βρει την σειρά των έργων με τους μικροκόσμους, ζωγραφικά σχέδια, χειροποίητα κοσμήματα, υφασμάτινες τσάντες, πορτοφολάκια και πολλά άλλα» μου εξηγεί.

O Γρηγόρης κατάγεται από την Αθήνα και τα τελευταία 5 χρόνια ζει μόνιμα στη Λεμεσό. Του ζήτησα να μου πει, πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τη συγκεκριμένη τέχνη. «Η πρώτη μου ιδέα πριν μερικά χρόνια, ήταν να κατασκευάσω έναν ολόκληρο μικρόκοσμο τον οποίον κάποιος μπορεί να μεταφέρει πάνω του. Από τότε ξεκίνησα να εξερευνώ πώς να βάλω την ιδέα μου σε πράξη. Σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου ανέπτυξα τεχνικές, ανακάλυψα υλικά και εξέλιξα δικούς μου τρόπους να κατασκευάζω τους δικούς μου μικροσκοπικούς κόσμους».

Θεματικά εμπνέεται από πολλές πηγές. Την κλασική τέχνη, τα παλιά παραμύθια, τον κόσμο της φαντασίας και του steampunk.

Μία πολύ σημαντική επιρροή στον τρόπο σκέψης του, είναι επίσης η παραδοσιακή κινέζικη εξάσκηση και φιλοσοφία του Φάλουν Ντάφα, που περιλαμβάνει τις τρεις αρχές: αλήθεια, καλοσύνη και ανεκτικότητα και πως να βλέπουμε τον κόσμο με περισσότερη υπομονή, συμπόνια και να σκεφτόμαστε τους άλλους σε ότι κάνουμε. «Έχει παίξει μεγάλο ρόλο στο πως σκέφτομαι για την δουλειά μου, τα θέματα που επιλέγω καθώς και την αγάπη και κόπο που βάζω στην τέχνη μου» δηλώνει στο The Touch.

Η διάρκεια που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια κατασκευή διαφέρει αλλά σε γενικές γραμμές παίρνει χρόνο. Ορισμένες φορές χρειάζονται μερικές μέρες, ορισμένες φορές και μερικές εβδομάδες. «Γενικά είναι μια δουλειά που απαιτεί υπομονή και επιμονή» μου λέει.

Οι δημιουργίες του περιλαμβάνουν πρωτογενή υλικά όπως τον πηλό καθώς και φυσικά υλικά, όπως ξύλο και καρπούς δέντρων αλλά και κομμάτια από μηχανισμούς, παλιά ρολόγια και πολλά άλλα. Στόχος του είναι να βρίσκει πάντα νέους συνδυασμούς και αναπάντεχα παντρέματα υλικών.

Κατασκευάζει και custom made κομμάτια. «Βασικά μπορώ να κατασκευάσω οποιαδήποτε μικροσκοπική σκηνή θέλει κάποιος μέσα σε μικρούς γυάλινους θόλους, κουτάκια κτλ. Από τις πιο συνηθισμένες παραγγελίες που έχω είναι με οικογένειες, νιόπαντρα ζευγάρια, χαρακτήρες από δημοφιλή παραμύθια και πολλά άλλα».

Όσο για τις τιμές, αυτές κυμαίνονται από 15 ευρώ για κάποια από τα πιο απλά σχέδια κοσμημάτων μέχρι και εκατοντάδες ευρώ για τους πιο περίπλοκους μικρόκοσμους.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δημιουργίες του Gregory Grozos στη σελίδα Micro στο Facebook.