ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

12 φωτογραφίες από την «κλινική θεραπείας» γκέι γυναικών στο Εκουαδόρ που σοκάρουν

Οι κρατούμενες υπόκεινται σε συναισθηματικά και φυσικά βασανιστήρια, ξυλοδαρμό και … διορθωτικό βιασμό

Στο Εκουαδόρ υπάρχουν περίπου 200 εγκαταστάσεις για τη «θεραπεία» ομοφυλόφιλων ανδρών, γυναικών και τρανς. Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα κέντρα παραμένουν ανοιχτά επειδή είναι μεταμφιεσμένα ως θεραπευτικές εγκαταστάσεις για αλκοολικούς και τοξικομανείς. Οι κρατούμενες υπόκεινται σε συναισθηματικά και φυσικά βασανιστήρια, με τη διατροφή, τον ξυλοδαρμό και τον… διορθωτικό βιασμό.

Γράφει ο Κλεάνθης Κλεάνθους 

Η λεσβία φωτογράφος Paola Paredes πέρασε έξι μήνες παίρνοντας συνέντευξη από μία γυναίκα που είχε κλεισθεί σε μία από αυτές τις κλινικές για μήνες. Η αυστηρή απαγόρευση φωτογραφικής μηχανής μέσα σε αυτά τα μέρη έκανε την ιστορία αυτή να είναι αδύνατη να δει το φως της δημοσιότητας με πραγματικά ντοκουμέντα.

Η φωτογράφος δηλώνει ότι αν η οικογένειά της δεν είχε δεχτεί τη σεξουαλική της ταυτότητα, ίσως να βρισκόταν στην ίδια θέση με αυτούς τους νέους άνδρες και γυναίκες των οποίων οι γονείς τους, τους έστειλαν σε αυτά τα ιδρύματα. Επηρεασμένη από αυτή την ιδέα, επέλεξε να γίνει πρωταγωνίστρια σε μία σειρά από εικόνες, που βασίζονται στις μαρτυρίες των γυναικών που είχε πάρει συνέντευξη.

Στις 6 το πρωί, οι νεαρές γυναίκες καλούνται να παραταχθούν σε τριάδες για να μπουν στο μπάνιο. Αν δεν ανταποκριθούν με τάξη και υπακοή, απειλούνται με σκληρή πειθαρχία και η κακή συμπεριφορά τους καταγράφεται σε σημειωματάριο.

Οι προσευχές και η μελέτη της Βίβλου είναι απαραίτητη πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Οι νεαρές γυναίκες έχουν την εντολή όταν προσεύχονται να κάθονται σε καρέκλες, να στέκονται ή να γονατίζουν. Το προσωπικό μετακινείται για να ελέγξει ότι προσεύχονται με τα μάτια τους κλειστά. Αν αποτύχουν, καταγράφονται στο βιβλίο ανωμαλιών.

Μπροστά από τον καθρέφτη, ο «ασθενής» παρατηρείται από ένα άλλο κορίτσι, το οποίο παρακολουθεί τη σωστή εφαρμογή του μακιγιάζ. Στις 7.30πμ, σκουπίζει τα χείλη της με θηλυκότητα, μαλακώνει τα μάγουλα, μέχρις ότου θεωρηθεί «σωστή γυναίκα».

Απαγορεύεται να μιλάνε μεταξύ τους την ώρα του φαγητού. Δικαιούνται να λένε μόνο ευχαριστώ. Συνήθως τους σερβίρεται φτηνός τόνος και ρύζι, ψωμί ή νερόβραστα νουντλς.

Τα Σαββατοκύριακα μπορούν να παρακολουθήσουν μία ταινία, να φάνε ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι σοκολάτα.

Κάθε φυλακισμένη ξοδεύει ώρες και ώρες σε καθήκοντα καθαρισμού, χρησιμοποιώντας ένα πανί, ένα σφουγγάρι ή μία… οδοντόβουρτσα.  Εάν το προσωπικό δεν μείνει ικανοποιημένο με την απόδοσή τους, τις βρίζει και τις χτυπά.

Εάν η αϋπνία δεν κρατήσει τις κρατούμενες ξύπνιες, τότε θα το πετύχουν οι ήχοι των γυναικών που βασανίζονται. Ένας από τους θεραπευτές παίζει δυνατά θρησκευτική μουσική όλη τη νύχτα σε μια προσπάθεια να καλύψει τον θόρυβο.

Το ρόφημα για την κακή συμπεριφορά, είναι χειρότερο από το χτύπημα. Οι γυναίκες στο κέντρο υποψιάζονται ότι το ποτό περιέχει χλώριο, πικρό καφέ και νερό τουαλέτας.

Στο μπάνιο, πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση όταν σκουπίζουν και τρίβουν κάθε επιφάνεια με οδοντόβουρτσα. Πρέπει να μαζέψουν όλες τις τρίχες που βρίσκονται στο πάτωμα. Αν δεν τα καταφέρουν, ένα μέλος του προσωπικού σπρώχνει το γυμνό χέρι τους μέσα στην τουαλέτα και το κρατάει κάτω μέχρι να είναι καθαρή.

Μία από τις γυναίκες «πιάστηκε» να ανταλλάσσει ραβασάκια και για τιμωρία έπρεπε να μείνει γονατισμένη στο κρύο πάτωμα κρατώντας πολλές Βίβλους χωρίς να κουνηθεί, ενώ από τα ηχεία ακουγόταν θρησκευτική μουσική στη διαπασών.

Υπό την επίβλεψη ενός άντρα θεραπευτή, τα κορίτσια αναγκάζονται να φορέσουν μίνι φούστες, μακιγιάζ και τακούνια και να εξασκηθούν ώστε να περπατούν ως… πραγματικές γυναίκες.

Οι κρατούμενες έχουν αποκαλύψει ότι βιάστηκαν από άνδρες εργαζόμενους ως μέρος των «θεραπευτικών προγραμμάτων» για να διώξουν την ομοφυλοφιλία τους. Άλλες γυναίκες έχουν κάποιες μορφές μνήμης ή εφιάλτες που υποδηλώνουν ότι παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά, ενδεχομένως μετά από (υποχρεωτική) χρήση ναρκωτικών ουσιών.

www.paolaparedes.com